Posts

Tips Menabung πŸ’Έ

Assalamualaikum semua! Selamat kembali lagi ke blog ku iniii!!! Hari ni tiba-tiba rajin pulak nak tulisπŸ˜…πŸ˜… Takpelah sebagai persediaan pra-upsr besok.  Hari ni saya nak bagi tips-tips menabung. Harap korang suka dan boleh amalkan πŸ˜‰ Selamat membaca! #q  SIMPAN LEBIHAN WANG SAKUYa, simpan lebihan wang saku. Selalu kalau pergi sekolah kan mak ke, ayah ke bagi RM2.00 , RM5.00 ke. Kalau mak saya, dia bagi RM10 tpi untuk hari Isnin sampai hari Jumaat. πŸ˜ƒ Mungkin sehari tu kita membelanjakan 50 sen ke , atau RM1 sahaja kat sekolah. Jadi lebihan duit sekolah tu boleh la masuk tabung kann....#2  JANGAN BOROS Betul, jangan boros dalam berbelanja. Contoh kalau mak kita bagi ArM50 nak buat shopping ke, janganlah guna semua. Kalau guna semua pun, mesti beli barang yang korang perlu sahaja. Tapi sekali-sekala belilah jugak barang yang kita nak. But, jangan selalu. Duit yang lebih tu boleh la kita simpan.#3  CATAT PERBELANJAAN SELAMA SEBULAN/SEMINGGUBuatlah satu buku wang saku kemudian catatlah ap…

Tips Menabung πŸ’Έ

Assalamualaikum semua! Selamat kembali lagi ke blog ku iniii!!! Hari ni tiba-tiba rajin pulak nak tulisπŸ˜…πŸ˜… Takpelah sebagai persediaan pra-upsr besok.  Hari ni saya nak bagi tips-tips menabung. Harap korang suka dan boleh amalkan πŸ˜‰ Selamat membaca! #q  SIMPAN LEBIHAN WANG SAKUYa, simpan lebihan wang saku. Selalu kalau pergi sekolah kan mak ke, ayah ke bagi RM2.00 , RM5.00 ke. Kalau mak saya, dia bagi RM10 tpi untuk hari Isnin sampai hari Jumaat. πŸ˜ƒ Mungkin sehari tu kita membelanjakan 50 sen ke , atau RM1 sahaja kat sekolah. Jadi lebihan duit sekolah tu boleh la masuk tabung kann....#2  JANGAN BOROS Betul, jangan boros dalam berbelanja. Contoh kalau mak kita bagi ArM50 nak buat shopping ke, janganlah guna semua. Kalau guna semua pun, mesti beli barang yang korang perlu sahaja. Tapi sekali-sekala belilah jugak barang yang kita nak. But, jangan selalu. Duit yang lebih tu boleh la kita simpan.#3  CATAT PERBELANJAAN SELAMA SEBULAN/SEMINGGUBuatlah satu buku wang saku kemudian catatlah ap…

Raya 2018

Assalamualaikum semua!Huhu... Sorilah sebab dah lama sangat aku tak update blog niii... Takde masa dan laptop ayah rosak... So tak rajin la jadinya nak mengupdate. Nasib baik dapat install Blogger guna fon πŸ‘ Okay kali ini aku nak cerita pasal Raya tahun ni... So, macam mana raya korang? seronok takk?? Kitorang kat Sabah ni tak balik raya tahun ni... Sepatutnya balik tapi ayah tak apply tiket... Jadi aku dapat berhuhu sajalah. Kawan² semua balik raya. 😿 Insya-Allah tahun depan la balik raya.... Aku nak sangat balik raya sebab seumur hidup aku , aku tak pernah balik raya.... Hmmm.... Takpelah. Hujung tahun ni boleh balik jumpa family kat kampung. Korang beraya kat Kampung jugak ke? Best tak?? Mesti best kann?? Hurmmm.... Tapi ada jugak la kawan² mak dan ayah aku yang tak balik raya. So ada teman jugakla kiranya. 🌈 Aku tak tahu la nak cerita pa lagiii....🌸 Jadi tu je lah aku nK cakap setakat nii... So bye dan Assalamualaikum! Yasmin

Koleksi Soalan Teka Teki 2

Assalamualaikum
dan bonjour kepada semua orang............................... Hari ni, saja-saja je saya nak update sikit KOLEKSI SOALAN TEKA TEKI LAWAK JENAKA YANG TAK LAWAK PON SEBENARNYA untuk korang semua... Semoga terhibur!

1)Buah  durian dan kelapa jatuh atas kepala, mana yang sakit??


2) Katak diterbalikkan jadi katak. Kopi diterbalikkan jadi?

3)Saya berada di atas air, tidak boleh berenang mahupun bergerak. Siapakah saya?

4) Bermata tiga, berkaki satu?

5) Memakai uniform yang sama, mesti bertambah bilangan, suatu tempat

6) Bewarna putih, bersayap, besar, dan masin, Apakah saya?

7)Dalam banyak-banyak api, api yang tak panas?

8) Bom apa yang tidak berbahaya?

9)Bila dicari memang susah nak dapat. Tapi, bila dah dapat kita buang macam tu je. Apa?

10)Masa dia pergi, dia terbang. Tapi bila dia  balik dia berenang-renang. Apa tu?

11)Kenapa Superman selalu pakai baju ketat je?

12)Dia ada banyak kaki, tapi bukan binatang. Dia ikut landasan, tapi dia bukan kereta api.

13) Binatang apa ya…

TIPS BELAJAR!

Assalamualaikum semua....
Hari ni, saya ingin kongsikan sedikit tips untuk belajar dan lulus exam. (Walaupun exam dah lepas) Yer...saja je nak kongsi sebenarnya. Manalah tahu, ada orang yang kat luar sana nak tahu apa tips-tips untuk kita belajar ni ya? Tapi...tanpa ikut tuisyen segala ni. Jom baca entry kali ini untuk tahu dengan lebih lanjut lagi. πŸ’


1) BACA KAMUS
Ha??? Baca kamus? Ya....Sebenarnya, kalau nak tahu, ini pun salah satu tips untuk jadi lebih kreatif tau! Kalau nak jadi penulis pun, kalau boleh banyakkan baca kamus jugak. Barulah orang nak baca cerita kita tu kan. Tapi, kamus tu lecehla nak baca tebal sangat sampai 1000+ mukasurat tu...Kalau susah sangat nak baca banyak  mukasurat, senang je. Baca 1 hari 1 mukasurat kamus. Kan boleh? Dalam setahun gitu boleh kot habis baca. ahahaha. Kalau baca dalam 5+ mukasurat, lagi bagus! Lagi banyak, lagi bagus!

2) RAJIN MEMBACA BUKU

Ala....ni semua orang tahu...tapi, kalau nak lulus, kenalah rajin baca banyak buku. Baru masuk otak.…

How to make SLIME ACTIVATOR

Assalamualaikum
and good evening to everyone. Today, in my entry here, I'm going to tell you, how to make SLIME ACTIVATOR.

What you need are:
 1) BORAX(you can order online)
2) WARM WATER
3)TABLE SPOON(to stir)
4)A BOTTLE(to store the  slime sctivstor)
5) BOWL or GLASS
6)GLUE(to test if the slime activator is working or not)

How to:

1) Put warm water on your bowl/glass. You can put any amount of water you want. But, remember. The more water you put, the more Borax you need.

2)Put 1 tablespoon/ half tablespoon of borax into the water. Then, stir.

3) Stir it about 15-18 minutes. But, if you put a lot of borax and water, you should stir it longer.  The longer you stir it, the slime activator will be better.

4) After that, let it be cool  for a minute.

5) After you left it for a minute until it is cool already, then your slime activator is done!

HOW TO TEST IT:

1)Prepare a bowl or container.

2) Take your clear/white glue and put some to your bowl.

3) Take your slime activator and put…

Favorite Song?!

Assalamualaikum
dan bonjour semua!!!! Apa khabar? Sebab nak hilangkan stress menguruskan adsense ni, (haih....pening) Kita mengupdate lah dulu. Apa yang aku nak ceritakan hari ini?? Ya!!! Pasal lagu kegemaran. Favorite song. Siapa yang ada favorite song macam aku?? Kalau aku, orang tanya apa favorite song aku, aku takleh jawab. Sebab??? Sebab, banyak sangat aku punya favorite song ni. Jadi dengan lafaz Bismillah, aku akan mula list satu-satu favorite song aku.....


NO.6) Segalanya-Haqiem Rusli
Ya....siapa tak kenal dengan si Haqiem Rusli ni? Ni lagu paling last aku suka. Sebab high note dia tu. Fuh!!! Power! Kadang-kadang boleh tegak bulu roma ni! Dah sikat pun masih lagi berdiri tegak. 

NO.5) Tergantung Sepi- Haqiem Rusli
Ya....si dia lagi. Lagu ni syok jugak. Best. High note dia tak perlu kata apa-apa lagi sebab memang tahu akan goosebumps! Ni lagu kelima dalam CARTA 6 aku. 

NO.4) Sabar- Ismail Izzani
Okay...kali ni nyanyian Ismail Izzani pulak.Bukan Ismail bin Mail (watak upin ipin) Best.…