Posts

Koleksi Soalan Teka Teki 2

Assalamualaikum
dan bonjour kepada semua orang............................... Hari ni, saja-saja je saya nak update sikit KOLEKSI SOALAN TEKA TEKI LAWAK JENAKA YANG TAK LAWAK PON SEBENARNYA untuk korang semua... Semoga terhibur!

1)Buah  durian dan kelapa jatuh atas kepala, mana yang sakit??


2) Katak diterbalikkan jadi katak. Kopi diterbalikkan jadi?

3)Saya berada di atas air, tidak boleh berenang mahupun bergerak. Siapakah saya?

4) Bermata tiga, berkaki satu?

5) Memakai uniform yang sama, mesti bertambah bilangan, suatu tempat

6) Bewarna putih, bersayap, besar, dan masin, Apakah saya?

7)Dalam banyak-banyak api, api yang tak panas?

8) Bom apa yang tidak berbahaya?

9)Bila dicari memang susah nak dapat. Tapi, bila dah dapat kita buang macam tu je. Apa?

10)Masa dia pergi, dia terbang. Tapi bila dia  balik dia berenang-renang. Apa tu?

11)Kenapa Superman selalu pakai baju ketat je?

12)Dia ada banyak kaki, tapi bukan binatang. Dia ikut landasan, tapi dia bukan kereta api.

13) Binatang apa ya…

TIPS BELAJAR!

Assalamualaikum semua....
Hari ni, saya ingin kongsikan sedikit tips untuk belajar dan lulus exam. (Walaupun exam dah lepas) Yer...saja je nak kongsi sebenarnya. Manalah tahu, ada orang yang kat luar sana nak tahu apa tips-tips untuk kita belajar ni ya? Tapi...tanpa ikut tuisyen segala ni. Jom baca entry kali ini untuk tahu dengan lebih lanjut lagi. 💝


1) BACA KAMUS
Ha??? Baca kamus? Ya....Sebenarnya, kalau nak tahu, ini pun salah satu tips untuk jadi lebih kreatif tau! Kalau nak jadi penulis pun, kalau boleh banyakkan baca kamus jugak. Barulah orang nak baca cerita kita tu kan. Tapi, kamus tu lecehla nak baca tebal sangat sampai 1000+ mukasurat tu...Kalau susah sangat nak baca banyak  mukasurat, senang je. Baca 1 hari 1 mukasurat kamus. Kan boleh? Dalam setahun gitu boleh kot habis baca. ahahaha. Kalau baca dalam 5+ mukasurat, lagi bagus! Lagi banyak, lagi bagus!

2) RAJIN MEMBACA BUKU

Ala....ni semua orang tahu...tapi, kalau nak lulus, kenalah rajin baca banyak buku. Baru masuk otak.…

How to make SLIME ACTIVATOR

Assalamualaikum
and good evening to everyone. Today, in my entry here, I'm going to tell you, how to make SLIME ACTIVATOR.

What you need are:
 1) BORAX(you can order online)
2) WARM WATER
3)TABLE SPOON(to stir)
4)A BOTTLE(to store the  slime sctivstor)
5) BOWL or GLASS
6)GLUE(to test if the slime activator is working or not)

How to:

1) Put warm water on your bowl/glass. You can put any amount of water you want. But, remember. The more water you put, the more Borax you need.

2)Put 1 tablespoon/ half tablespoon of borax into the water. Then, stir.

3) Stir it about 15-18 minutes. But, if you put a lot of borax and water, you should stir it longer.  The longer you stir it, the slime activator will be better.

4) After that, let it be cool  for a minute.

5) After you left it for a minute until it is cool already, then your slime activator is done!

HOW TO TEST IT:

1)Prepare a bowl or container.

2) Take your clear/white glue and put some to your bowl.

3) Take your slime activator and put…

Favorite Song?!

Assalamualaikum
dan bonjour semua!!!! Apa khabar? Sebab nak hilangkan stress menguruskan adsense ni, (haih....pening) Kita mengupdate lah dulu. Apa yang aku nak ceritakan hari ini?? Ya!!! Pasal lagu kegemaran. Favorite song. Siapa yang ada favorite song macam aku?? Kalau aku, orang tanya apa favorite song aku, aku takleh jawab. Sebab??? Sebab, banyak sangat aku punya favorite song ni. Jadi dengan lafaz Bismillah, aku akan mula list satu-satu favorite song aku.....


NO.6) Segalanya-Haqiem Rusli
Ya....siapa tak kenal dengan si Haqiem Rusli ni? Ni lagu paling last aku suka. Sebab high note dia tu. Fuh!!! Power! Kadang-kadang boleh tegak bulu roma ni! Dah sikat pun masih lagi berdiri tegak. 

NO.5) Tergantung Sepi- Haqiem Rusli
Ya....si dia lagi. Lagu ni syok jugak. Best. High note dia tak perlu kata apa-apa lagi sebab memang tahu akan goosebumps! Ni lagu kelima dalam CARTA 6 aku. 

NO.4) Sabar- Ismail Izzani
Okay...kali ni nyanyian Ismail Izzani pulak.Bukan Ismail bin Mail (watak upin ipin) Best.…

EXAM?!

Assalamualaikum.....
dan hai! Ya, sori sebab lama sangat aku tak update status kat blog ni. Nape??? Sebab, yela. Minggu ni, minggu exam! Ya, exam! Perkara yang aku tak berapa suka ialah exam. Lecehla nak jawab itu ini,soalan KBAT nya lagi. Pening kepala! Tapi, sebab jawab exam itu wajib kat sekolah, terpaksalah ambil juga. Dan, for next year, aku kena study banyak-banyak sikit sebab yela. UPSR menanti. Nak score 6A kalau boleh untuk UPSR tahun depan, Insya-Allah.
    Sekarang ni exam akhir tahun, jadi nak lah dapat no.1 kan? Kalau tak no,1, no,2 atau 3 pun dah okay. Asalkan under 5 lah nombornya tu. Tak silap aku, yang kitorang dah jawab Kertas Bahasa Malaysia, Kertas 1 dan Kertas 2, Sejarah, Sains kertas 1 dan 2, Muzik, dan Bahasa Arab.
      Sebenarnya, aku pun tak tau dah apa nak cakap sebenarnya. Yela, takde idea kan.... Nak tulis cerpen, tak tau pasal apa, nak tulis sajak, tak tau tema apa. Nak tulis kisah seram, malas pulak.

      Oh ya!!! Sekarang, siapa yang nak jadi writer, b…

SAJAK: Kawan

Kawanku....
Pertama kali kita bertemu,
Amatlah kekok sekali
Semakin lama kita berkawan,
Akhirnya, mesra jua

Kawanku,
janganlah engkau tinggalkan aku
kerana cinta,
Janganlah engkau sakiti aku,
kerana dengki

Marilah kita bersahabat
sehingga ke syurga
Wahai kawanku


-budakbiasa-

El perro bobby- cancion infantil lyrics

Assalamualaikum
dan hai semua pembaca. Hari ni sebab ku bosan aku nak update lirik el perro bobby lagu kanak kanak dari bahasa Sepanyol (rasanyalah). Lagu ni favorite Umar. Sebab aku dah terhafal lagu tu aku update lah dia punya lirik. Ku harap mu enjoy dan boleh dengar lagu tu di youtube. Search el perro bobby- cancion infantil. Mesti jumpa punya. Ejaan lirik aku tak pasti. So enjoy!


El perro bobby-cancion infantil

El perro bobby se molesto
Porque la misela cola y le dolio
Ala wau wau wau Ala wau wau wau
Porque la misela cola y le dolio

El gato Felix se molesto
Porque la misela cola y le dolio
Ala meow meow meow ala meow meow meow
Porque la misela cola y le dolio

La vaka flora se molesto
Porque la misela cola y le dolio 
Ala moo moo moo Ala moo moo moo
Porque la misela cola y le dolio

El pato donald se molesto 
Porque la misela cola y le dolio
Ala quack quack quack ala quack quack quack
Porque la misela cola y le dolio

El chanco porky semolesto
Porque la misela cola y le dolio
Ala oink oink  oink ala oin…