Posts

Showing posts from September, 2017

How to register to 'STUDENTS OF THE WORLD'

Assalamualaikum .
to all person who is reading my blog now. Today, in this entry, like what i'm saying in my yesterday entry, i will tell you how to register to this website called STUDENTS OF THE WORLD. I hope all of you will be enjoy reading this entry. I hope all of you have a wonderful day! (Sori guys. Sja nak try speaking dalam entry kali ni)

First, you need to go to this website. I will give you the link below: (must be open using google)

www.studentsoftheworld.com

k malas dah nak speaking. Jadi aku sambung cakap Malay jelah. Boleh? Kang tak pasal-pasal broken english jadinya plak.

Pastu, lepas ko dah buka website tu, tekan kat hujung sekali kiri, PENPALS OF THE WORLD bawah ABOUT US.
3. Pastu, bila dah keluar page dia, tekan REGISTER PUBLISH YOUR AD. Cari di bawah tulisan FOR KIDS, TEENS, STUDENTS AND TEACHERS ONLY! Kalau tak jumpa jugak sama ada  korang cari sendiri atau pergi jumpa doktor mata.

4. Lepas dah tekan REGISTER PUBLISH YOUR AD akan keluar page ABOUT YOU dan kor…

Kawanku #4

Assalamualaikum
dan bonjour to all humans, people and homo sapiens.... Korang apa khabar? Hari ni saya akan sambung last part siri topik 'Kawanku'. Kali ni saya akan ulas pasal bff aku yang paling last. Semoga korang enjoy dan seronok dan terhibur membaca. Kalau nak saya buat segmen lain lagi boleh komen.
     So, kawan aku yang paling last ni Anis namanya. Kitorang selalu panggil dia Nis. Dia ni gila K-POP. Kalau tak tahu apa tu K-POP, boleh pergi tanya Encik Google. Memang banyak lagu Korea yang dia tahu. Paling dia minat BTS,(bukan behind the scene) GOT7, dan SEVENTEEN(rasanya). Dia ni comel, cute(comel dan cute sama jekan?) cantik. Manja dan lawak. Entah kenapa dia buat sesuatu mesti dia akan gelak. Dia duduk dia gelak dia baring dia gelak. Entah ape masalah dia ni.
     Dia ada blog jugak. Jap aku bagi link kat bawah.

www.foreverBTSandGOT7.blogspot.com

korang tengoklah betapa minatnya dia terhadap KOREA sampai nama blog dia pun siap FOREVER BTS AND GOT7 lagi noh! Kalau ba…

Kawanku #3

Assalamualaikum
dan hai semua....Selamat kembali pembaca setia sekalian...Saya rasa mungkin korang dah bosan dengan pengenalan macam di atas ni yang saya cakap pembaca setia kan? Kalau ya, angguk, kalau tak, geleng. Jadi, sebab korang bosan dengan pengenalan saya, mungkin saya akan cakap lebih style sikit ke, lebih rock sikitke dan penulisan saya akan jadi lebih santai kali ni.  Nak pengenalan baru tunggu entry seterusnya.
   Hari ni, saya nak sambung ulas pasal topik Kawanku. Kali ni, kita akan beralih ke kawan saya yang ketiga iaitu Batrisyia yang saya selalu dok sebut tu. Sya lah Tisya lah. Ada? Mungkin dalam entry kali ni, saya akan gunakan perkataan 'aku' sebab rasa lagi seronok kot guna aku dalam penulisan ni. Ok. Let's begin the story.
      Jadi, al-kisahnya, Si Batrisyia ni lah kawan first aku kalau korang nak tau. Kitorang ni kawan sejak 5 tahun tau! Kitorang panggil dia Tisya atau Sya. Dia ni budak yang pandai jugak, suka buat lawak, perangai gila-gila dan baik.…

Kawanku #2

Assalamualaikum
dan hai kepada semua pembaca sekalian....Korang apa khabar? Baik? Hari ni saya update lambat sikit. Sori ye...Apapun, hari ni kita akan bincang lagi pasal Kawan. Kawan bff saya yang kedua menjadi topik  perbualan hari ni ialah Hanan. 
       Hanan ni is the highest la dalam group kitorang. Kitorang yang lain memang tak boleh lawan tinggi dia. Rasanya paling garang kot. ahahahahahah. Dia ada blog jugak. Tak aktif jugak rasanya. Tapi still update lah. Link blog dia di bawah kalau korang nak baca.

www.hananmaisara.blogspot.com

Hanan ni kira yang paling alim dalam group kitorang. Kebanyakan surah dia dah hafal dulu. Dia ni baik orangnya tau. Pemurah jugak. Pandai orangnya. Kalau kitorang ada projek ke, apa ke, selalunya pergi rumah dia (tu pon kalau sekumpulan). Kalau tak pergi rumah Arina. Tu jelah rumah kawan aku yang selalu je aku singgah. 
     Hanan, Arina dan Batrisyia ni duduk setaman. Rin dan Sya selorong je Hanan lorong lain. Saya taman lain Anis pun Taman lain. 
    Ka…

Kawanku #1

Assalamualaikum
dan hai buat semua pembaca setia blog saya...Terima kasih atas sokongan korang untuk saya ya...Hari ni, saya nak bincang topik baru! Pasal kawan.Setiap orang di dunia ni mesti ada kawan. Kalau takde, tu taktau lah ada masalah ke apa. Topik pasal kawan ni sebenarnya saya nak ceritakan pasal bff saya. Satu entry saya akan ulas pasal dorang. Saya ada 4 bff jadi, ada 4 siri lah pasal topik kawan ni. Okay...jom kita mulakan. 
       Sebelum tu, saya akan bagitahu nama mereka dulu. (Saya tak bagi nama penuh) Hanan, Anis, Batrisyia dan Arina. Kitorang sekelas dan memang rapat. Kalau rehat sama-sama, pergi tandas sama-sama, semualah buat sama-sama. Tapi kadang gaduh jugak pastu rapat balik. Heheh
     Let's start with my first BFF, her name is Arina. Dia ada blog jugak. Tapi rasanya dah buat blog baru. Entah lah. Tapi saya bagi blog dia punya link. 

www.rinrina97.blogspot.com

Dia ni tak rajin post entry sebab tu baru 1 post dia. Dia kata belum arif sangat bab-bab blog ni so dia…

Hobi #3 (last)

Assalamualaikum
dan hai pada semua pembaca. Ini last part untuk Hobi ya. Esok baru saya ulas pasal topik baru. Kalau nak tahu apa teruskan membaca blog saya ya! Ok. Saya bagi 3 hobi je yer. Takde idea dah ni nak tulis apa. Let's begin!
     Yang ke(ntah malas nak kira) ialah kumpul setem. (dah ckap ke psal hobi ni?) setem tak banyak mana lah. Lagipun,senang lah nak kumpul setem sebab ada penpal. Tak banyak setem saya. Kalau ada lebih confirm bagi kakak yang juga mempunyai minat yang sama iaitu kumpul setem. Buku setem je ni tak tau nak beli bila.
    Yang seterusnya ialah guna laptop. yer...hari-hari mesti guna laptop. Sama ada tengok facebook ke, instagram ke, youtube ke. Tapi kalau nak tengok youtube kena pastikan Umar takde sebab nanti dia ambil alih tempat saya dan tengok kartun....Kalau game jarang dah main.
     Yang last ialah melukis. Banyak dah gambar yang saya lukis. Takdelah secantik artis-artis...biasa-biasa je... Kalau nak tengok lukisan saya hanya di instagram saja. …

The Best Website

Assalamualaikum
to all readers and welcome to my blog! hahah. Saja je nak speaking sikit. Hari ni, saya akan kongsikan antara website- website terbaik yang saya pernah guna dan mungkin juga berguna buat anda? Enjoy!


1.LOCALINGUAL
Berminat untuk mendengar pertuturan dari seluruh negara? Kalau anda mencari website seperti tu, inilah website yang mungkin sesuai. Tekan sahaja gambar peta dan anda boleh dengar pertuturan dari seluruh negara! (Manglish pon ada ba) Link di bawah:

www.localingual.com


2. MY FRIDGE FOOD
Yang ini mungkin seronok buat ibu-ibu yang suka memasak. Pergi check peti anda, dan tick bahan yang anda ada. Website ini akan mengeluarkan semua resipi yang menakjubkan menggunakan bahan anda. Link di bawah:

www.myfridgefood.com



3.THE TRUE SIZE
Kalau korang peminat geografi(rasanya) korang mesti suka website ni. Hanya click pada negara pilihan anda dan saiz keseluruhan negara ini akan ditunjukkan. Anda juga boleh membandingkan keluasan negara-negara ini. Link di bawah:


www.thetruesize.c…

Hobi #2

Assalamualaikum
dan hai semua pembaca sekalian...apa khabar korang hari ni? Sihat? Ok...hari ni, kita sambung pasal topik HOBI kita hari ni. Semalam last saya cakap pasal menanam kan? Bila baca balik tengok tengok takde pulak saya cite pasal mana saya cari penpal tu.😓😓😓 Ok.
     Jadi, mula-mula, saya dengar je kakak saya ada penpal. Bila lama dah tu tiba-tiba rasa nak penpal jugak. Jadi, saya pun minta izin mak ayah...bla bla bla. Ok. Nama website tu ialah 'Students of world'. Memang banyak penpal yang awak boleh cari. Tapi sebelum tu kena register dululah. Alamak...kalau saya terangkan nanti korang tak faham plak. Takpelah. Entry lain baru saya cite pasal website tu. Jangan marah dan mohon bersabar.
     Hobi yang keempat kot sekarang ni. Betullah. Ok...yang keempat ialah upload video kat youtube. Taraaa.....Kalau nak tau nama youtube saya boleh jenguk entry yang lepas lepas jap saya bagi link kat bawah

https://mybffis4person.blogspot.my/2017/09/youtubeku.html

entahla bole…

Hobi #1

Assalamualaikum pembaca sekalian.......
Hai dan apa khabar?? Kembali lagi ke blog saya yer. Hari ni sementara tunggu mak balik nak pergi masjid latihan silat kita mengupdate lah sikit ehhh...Hari ni rasa nak cite sikit pasal HOBI. Semua orang rasanya mesti ada hobi kan. Jadi harini aku nak cite pasal hobi aku. Kalau orang tanya aku pasal hobi aku jawab banyak. Ya. Antara hobi aku ialah membaca, menulis, menanam, mengemas, tengok tv, guna insta dan fb, tengok youtube, upload video kat youtube, banyak lagi lah. Kalau memasak memang bukan hobi aku. Yang satu lagi hobi aku kumpul setem. Senanglah aku nak kumpul setem sebab aku kan ada 'penpal'. Kat mana aku cari penpal tu nanti aku cite kat bawah.Ok ok.
       Aku akan buat 3 siri hobi. Esok baru aku update 'Hobi #2'. Mohon bersabar. Ok. Aku akan cite pasal membaca dulu. Aku ni memang ulat buku. Kalau buku yang tak best dan mukasurat dia tu 300+ memang aku takkan baca. Setakat ni buku yang paling tebal aku baca ialah novel…

Youtubeku

Assalamualaikum...

Hai semua pembaca blogku yang setia sekalian....hahahahah....takdelah saja je nak melawak(tak lawak pon kan) Hari ni saja nak promote sikit. Rasanya korang boleh tau apa yang saya nak promote berdasarkan tajuk. Jangan salah sangka saya nak promote jual buku ke, slime ke, squishy ke, apa ke. Saya ni bukan seller. Nak beli bahan macam tu pergi website atau instagram, pastu order. Senangkan??? Ok ok. Kembali ke tajuk asal. Saya cuma nak promote saya punya....


YOUTUBE!!!!!!!!

Ya....saya punya YOUTUBE. Korang boleh search kat youtube nama youtube saya. Nama YOUTUBE saya ialah 

Y.A Vlogs

ha...tulah nama YOUTUBE saya. Vlogs tu saya kasi huruf kecil tu sebab ejaan dia macam tu. Tapi kalau search Y.A Vlogs tu kang nanti keluar banyak pilihan.😒😒😒😐😐😐😐 Oh ya. Korang tengok profile pic tu gambar galaxy slime. Itulah youtube saya. Jenis video yang saya buat tu ialah video CRAFTS, SLIME, D.I.Y, dan pasal saya jalan2 atau apa-apa sebab kat sana kena type VLOGS kan. Kepada yang t…

Notis Siri Cerita 'MISTERI SEBUAH RUMAH'

Assalamualaikum semua pembaca...Hai...
Dalam entry kali ni, saya nak cuma ingin beritahu korang semua yang Cerita Misteri Sebuah Rumah tu tidak akan disambung lagi. Ini sebab saya takde masa dan macam takde pengakhiran cite. Mungkin saya akan buat cerita baru (seram) pastu submit kat Fiksyen Shasha ke. Hahaahah.... Sejak baca Fiksyen Shasha lah saya mula minat cerita seram ni. Kalau korang juga peminat cerita-cerita seram, boleh je pergi website tu. Ada cerita fiksyen, ada cerita betul. Memang syoklah semua cerita kat situ. Kalau nak cerita yang memang betul-betul seram, korang serach dekat tempat search kat Fiksyen Shasha tu, (Seram). Itulah antara cerita yang memang seram. Kalau cerita favorite saya plak, Siri Berjanji Dengan Jin. Memang ramai orang minat cerita dia tu. Namanya Ijam. Kalau nak tau banyak lagi pasal si Ijam ni, korang boleh pergi Facebook page dia, Ijam Kachak. Satu lagi cerita ialah Kisah Tiga Beradik. Ada jugak dia buat facebook page. Nama Facebook page dia ialah K…