Posts

Showing posts from November, 2017

Koleksi Soalan Teka Teki 2

Assalamualaikum
dan bonjour kepada semua orang............................... Hari ni, saja-saja je saya nak update sikit KOLEKSI SOALAN TEKA TEKI LAWAK JENAKA YANG TAK LAWAK PON SEBENARNYA untuk korang semua... Semoga terhibur!

1)Buah  durian dan kelapa jatuh atas kepala, mana yang sakit??


2) Katak diterbalikkan jadi katak. Kopi diterbalikkan jadi?

3)Saya berada di atas air, tidak boleh berenang mahupun bergerak. Siapakah saya?

4) Bermata tiga, berkaki satu?

5) Memakai uniform yang sama, mesti bertambah bilangan, suatu tempat

6) Bewarna putih, bersayap, besar, dan masin, Apakah saya?

7)Dalam banyak-banyak api, api yang tak panas?

8) Bom apa yang tidak berbahaya?

9)Bila dicari memang susah nak dapat. Tapi, bila dah dapat kita buang macam tu je. Apa?

10)Masa dia pergi, dia terbang. Tapi bila dia  balik dia berenang-renang. Apa tu?

11)Kenapa Superman selalu pakai baju ketat je?

12)Dia ada banyak kaki, tapi bukan binatang. Dia ikut landasan, tapi dia bukan kereta api.

13) Binatang apa ya…

TIPS BELAJAR!

Assalamualaikum semua....
Hari ni, saya ingin kongsikan sedikit tips untuk belajar dan lulus exam. (Walaupun exam dah lepas) Yer...saja je nak kongsi sebenarnya. Manalah tahu, ada orang yang kat luar sana nak tahu apa tips-tips untuk kita belajar ni ya? Tapi...tanpa ikut tuisyen segala ni. Jom baca entry kali ini untuk tahu dengan lebih lanjut lagi. 💝


1) BACA KAMUS
Ha??? Baca kamus? Ya....Sebenarnya, kalau nak tahu, ini pun salah satu tips untuk jadi lebih kreatif tau! Kalau nak jadi penulis pun, kalau boleh banyakkan baca kamus jugak. Barulah orang nak baca cerita kita tu kan. Tapi, kamus tu lecehla nak baca tebal sangat sampai 1000+ mukasurat tu...Kalau susah sangat nak baca banyak  mukasurat, senang je. Baca 1 hari 1 mukasurat kamus. Kan boleh? Dalam setahun gitu boleh kot habis baca. ahahaha. Kalau baca dalam 5+ mukasurat, lagi bagus! Lagi banyak, lagi bagus!

2) RAJIN MEMBACA BUKU

Ala....ni semua orang tahu...tapi, kalau nak lulus, kenalah rajin baca banyak buku. Baru masuk otak.…

How to make SLIME ACTIVATOR

Assalamualaikum
and good evening to everyone. Today, in my entry here, I'm going to tell you, how to make SLIME ACTIVATOR.

What you need are:
 1) BORAX(you can order online)
2) WARM WATER
3)TABLE SPOON(to stir)
4)A BOTTLE(to store the  slime sctivstor)
5) BOWL or GLASS
6)GLUE(to test if the slime activator is working or not)

How to:

1) Put warm water on your bowl/glass. You can put any amount of water you want. But, remember. The more water you put, the more Borax you need.

2)Put 1 tablespoon/ half tablespoon of borax into the water. Then, stir.

3) Stir it about 15-18 minutes. But, if you put a lot of borax and water, you should stir it longer.  The longer you stir it, the slime activator will be better.

4) After that, let it be cool  for a minute.

5) After you left it for a minute until it is cool already, then your slime activator is done!

HOW TO TEST IT:

1)Prepare a bowl or container.

2) Take your clear/white glue and put some to your bowl.

3) Take your slime activator and put…