Posts

Showing posts from July, 2017

Storytelling Contest

Assalamualaikum...

Hai kepada semua pembaca sekali lagi. Seperti yang saya janjikan saya akan cerita pasal STORYTELLING CONTEST yang saya ikut. Ok. Mari mulakan cite.

Pada 19.7.2017, saya telah mengikuti storytelling contest yang dibuat di SK Pasir Puteh, ya, sekolah saya jadi tuan rumah. Saya sampai sekolah tu, berlatih la jugak. Mesti. Yang jadi wakil sekolah kitorang ni saya and hanan (my bff. kalau nak visit blog dia pergi ke hananmaisara.blogspot.com ) ok...dah lama tu, beberapa peserta lain pon sampai lah... Nervous jugak lah tengok peserta lain sebab semua macam hebat hebat. Kalau storytelling ni ada 2 section. Satu section bercerita yang kita hafal hafal dan satu section lagi di mana kita cabut kertas, tengok dapat perkataan apa ( contoh read ) kita pon kena ulas pasal  benda tu.... macam2 lah yang awak boleh dapat. Kita panggil tu impromto. (Ntah. Gitu kot nak eja. Yang pasti cara sebutannya im- prom - 2 )
     Bla bla bla...contest pon mulalah...sebelum nak mula, cabut nombo…

Trip to Kota Belud #2

Assalamualaikum...

Hai semua...hari ni saya nak sambung Trip To Kota Belud.Dan hari ke2 ni di KK. Hari 1st je ke Kota Belud. Tapi yang ni hari kedua...sebab malam pertama tido tu takde apa apa yang menarik berlaku pon. Ok. Jadi, keesokan harinya, hujan turun dengan renyai renyai. (actually tak hujan pon...saje nak buat karangan sikit) Saya bangun pukul 7:00am. Kelihatan baru beberapa orang yang bangun. Baby baby jelah belum bangun. Ok.
      Pagi tu,dengan tak mandi, tak gosok gigi,cuci muka pon belum terus keluar bilik tengok Chacha tengok laptop guna youtube terus join sekali tengok diy Vending Machine. ahahahahah. Nasiblah tak kena marah makkan??? Lepas beberapa jam dalam kol 8:00 atau 9:00, sarapan telah sedia dihidang. Wah wah...masak nasi lemak pulak. Memang syoklah makan.(walau tak gosok gigi lagi) Berselerahlah makan...bla  bla bla bla bla....Dah siap makan terus sambung tengok video. (Burok sungguh perangai. TAUBATLAH!!!) Bla bla bla bla...
     Pastu mandi...bla bla bla and …

A trip to KOTA BELUD

Assalamualaikum...

Hai...Hari ni saya nak kongsikan trip saya ke Kota Belud. Hari Sabtu tu,kitorang gerak ke Kota Kinabalu dulu. Kitorang gerak pukul 6:00am. Rancang nak pergi pukul 5:30am. Haahah...tulahkan. Sebab bangun lambat. Jadi,kitorang pon gerak lah ke KK...Dah sampai tu kitorang pergi Menggatal, kat UCA 2. Pergi rumah tokdin dulu..rehat rehat. Kitorang sampai dalam pukul 8:30am. Dah sampai kitorang rehat rehat, dalam pukul 10 atau 9:30am kitorang gerak ke Kota Belud. Eh???Ke pukul berapa?Ntah. Tak ingat. Takpelah. Asal ada tulis ok kan?
        Dalam pukul 10:30am kitorang sampai kat Kota Belud. Masa tu saya tido. Jadi tak tahu apa yang berlaku di persekitaran. Tiba-tiba, semua orang dok bising bising dalam kereta.(oh ya. Masa ni ayah and kakak takde) Saya pon bangun. Nana cakap "Kak Chik!!!Tengok pantai tu!!!CANTIK!" Tengok sekali imbas terus terpegun ibarat masa terhenti. Nak kata ni Masya-Allah...cantiknya ciptaan Allah ni! Air dia jernih,bersih pendek kata Manto…

Koleksi Soalan Teka Teki

Assalamualaikum....
Hai semua...Hari ni sebab bosan,saya sajalah nak update blog saya. Hari ni, saya just nak share teka teki. Cuba jawab.Boleh???HEHEHEH....Mari mulakan

Soalan1:
Seekor burung nak ke matahari mengambil masa 3 tahun. Tapi dia nak balik cuma ambil masa 1 tahun  sahaja. KENAPA?

Soalan2:
Tukang apa yang kita tengok kat atas?

Soalan3:
Air apa yang paling berani?

Soalan 4:
Siapa yang dia nak kejar bola tapi pasti tak akan dapat?

Soalan5:
Kita nak tangkap 4 ekor burung sekali gus. Macam mana?

Soalan 6:
Apa benda yang jatuh tapi kita tengok ke atas?

Soalan 7:
4X4=16. Berapa?

Soalan 8:
4 tolak 2 berapa?

Soalan 9:
Saya ada 5 epal. Korang mintak 2. Tinggal berapa epal?

Soalan 10:
Sebuah bas mengambil 12 penumpang di stesen A. Dia turunkan 8 penumpang. Apabila sampai di stesen B, 50 penumpang naik. Sampai stesen C, 30 penumpang turun dan 5  penumpang naik. Soalannya, berapa kerusi yang ada dalam bas tu?

Soalan 11:
Sebenarnya, manusia cuma ada 8 jari. Kenapa?
 >>>>>…

Keluarga saya

Assalamualaikum semua...
Hai...saya nak cerita pasal keluarga saya. Sebab Kerja TMK. OK...Mari mulakan cerita saya.
Pertama, saya nak perkenalkan ayah yang tercinta. Namanya Moksin Shari. Bekerja sebagai guru di SMK Bingkor. Dia juga bekerja sebagai ejen Zurich Takaful Malaysia. Berumur 41 tahun. Ayah saya ni juga menjadi jurulatih PSSGM(persatuan silat seni gayong Malaysia.
           Mak saya pula namanya Zanariah Binti Wan Muhammad. Umur sebaya dengan ayah saya. Bekerja sebagai surirumah tapi dia juga menjual pelbagai jenis kek dan brownies,cream puff, dan lain lain.Ramai jugak yang tempah sebab sedapkan.... dia berasal dari Kelantan. Oh ya! Ayah saya pula berasal dari Selangor. Jauhkan? Kalau dah jodoh...
        Beralih ke kakak sulung saya, namanya Sophea Munira. Bersekolah di SMK Keningau 2. Top Student tau. Umur nya 16 tahun. Dia ni garang, tapi baik.Muka cantik juga. Tapi kalau garang jadi singa tau. Hahahaha
        Kakak yang ke2 pulak Laila Amani. Dia ni tinggi macam avata…

Cara cara buat slime~~~

Assalamualaikum semua...
Hari ni saya nak kongsikan cara cara buat slime. Senang je caranya...ok. Mari kita mulakan!

Bahan2:
Gam(glue)
Sabun pencuci baju (dynamo, top, breeze etc. Sabun badan pon boleh)
Borax(sabun serbuk)
Sudu(spoon)
Mangkuk(bowl)

Cara2:
1. Mula mula, untuk kuantiti paling sikit lah. 4 sudu gam 2sudu sabun. Kalau nak lebih banyak boleh...letak berape sudu gam lepastu separuh nombor sudu sabun cuci baju. (contoh: 8sudu gam 4 sudu sabun cuci baju)Kalau nak warna letak lepas letak gam dalam mangkuk.Tapi jangan banyak nanti bila awak main slime tu tangan korang boleh jadi bewarna.

2. Dah letak gam, letak sabun cuci baju yang cair. Then,gaul sehingga sebati. Bila dah gaul tu, letak sabun borax(sabun). Gaul....jangan terlampau banyak nanti keras and berketul.

3. Gaul hingga sebati. Lepastu, letakkan slime tu dalam peti ais. Dalam 15-30 minit. 1 jam pon boleh jer...

4. Lepastu, dah masuk dalam peti berminit atau berjam slime tu,keluarkan dan gaul.

5.Keringkan slime tu sampa…